Va anunta cu 20-30 de secunde inainte de sosirea undei de soc seismic.

Va da ragazul de a va pune la adapost familia.

Da comanda de inchidere a gazului, evitand astfel producerea de incendii / explozii.

[citeste tot]

Numarul de morti dupa cutremurul din Italia a ajuns la 278, conform unui ultim bilant

Mediafax, 10 Apr 2009
Cutremurul puternic produs luni in centrul Italiei s-a soldat cu cel putin 278 de morti, potrivit unui ultim bilant provizoriu furnizat de carabinieri, relateaza AFP. Opt dintre victime urmeaza sa fie identificate, potrivit aceleiasi surse.

Intre 20 si 30 de persoane sunt in continuare date disparute, iar numarul ranitilor este de 1.170, dintre care 179 se afla in stare grava, anuntase anterior aceeasi sursa. Numarul sinistratilor este estimat la 28.000. Cel putin alte doua cadavre au fost scoase de sub daramaturi in noaptea de miercuri spre joi.


ONU sperie Romania cu un cutremur ca in Italia. Marmureanu: "Nu acum"

Gandul, Alina BADALAN TURCITU, 09 Apr 2009
Un cutremur ca cel din Italia s-ar putea produce si in Romania, avertizeaza un raport ONU. Alaturi de Italia, Grecia si Turcia, Romania face parte din tarile europene cele mai expuse la un mare seism, mai arata raportul.
[citeste tot articolul]


Romania, in zona europeana cu risc ridicat de producere a cutremurelor devastatoare

Cotidianul, Antoaneta Etves, 08 Apr 2009
Seismologii romani spun ca, in urmatorii 3-4 ani, in tara noastra nu se vor produce cutremure de peste 7 grade pe scara Richter. Pe o harta de hazard seismic a Europei, aflata la Institutul de Fizica a Pamantului, Romania se afla in zona cea mai expusa la cutremure devastatoare. Harta a fost realizata acum doi ani de specialisti din toate tarile europene. [...] In cazul Romaniei, se observa ca cele mai rosii, deci cele mai riscante zone, sunt cele din sud-estul tarii, unde cutremurele sunt mai dese si de intensitatea mai mare.
[citeste tot articolul]


Din 2006 incepe numaratoarea inversa a marelui cutremur

Evenimentul Zilei, 18 decembrie 2005
Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului, ne atentioneaza sa fim permanent pregatiti pentru un cutremur precum cel din '77. Unde se situeaza Romania in topul tarilor cu risc seismic in Europa? Ne aflam pe locul al treilea, dupa Turcia si Grecia. Iar zona din Vrancea ne deosebeste cu totul de alte tari din Europa prin caracterul concentrat, frecvent si haotic al seismelor de acolo. Care sunt regiunile cu gradul seismic cel mai ridicat din Romania?
[citeste tot articolul]


Peste 6.000 de bucuresteni se pot considera morti

Gandul, Titus Liviu Vulpe, 10 mai 2005
Populatia Capitalei s-ar injumatati, in cazul unui seism similar celui din 1977. Coloneii trecuti pe linie moarta la conducerea inspectoratelor de protectie civila nu fac decat rapoarte periodice de activitate. Bucurestiul e putred. Peste 6.000 de oameni se pot considera morti, in cazul producerii unui cutremur ca in '77, pentru ca locuiesc in cladiri din categoria "colaps total sau partial". Dar cifra probabila a victimelor, luata in calcul la institutul INCERC, este coplesitoare: aproximativ 450.000, daca seismul va lovi noaptea.
[citeste tot articolul]