Va anunta cu 20-40 de secunde inainte de sosirea undei de soc seismic.

Va da ragazul de a va pune la adapost familia.

Da comanda de inchidere a gazului, evitand astfel producerea de incendii / explozii.

[citeste tot]

Intrebari frecvente

1. Daca avertizarea are loc cu numai 20 … 40 de secunde inainte de cutremur este suficient pentru a ne salva  ?

R: Pentru cineva care si-a facut deja un plan si l-a exersat impreuna cu familia acel timp poate insemna salvarea vietii. Daca utilizatorul nu este pregatit si nu stie ce sa faca atunci cand se anunta cutremurul nici un timp de avertizare mai lung nu ar fi suficient. De fapt cei care folosesc Avertizorul Siesmic au la dispozitie cu 20 … 40 de secunde mai mult decat ceilalti.

2.Gasesc ideia geniala dar nu sunt din Bucuresti si nu stiu de unde sa comand si eu un Avertizor Seismic. Cum procedez ?

R: Se poate comanda on line, adaugand ceea ce va intereseaza in « cosul de cumparaturi » sau telefonic, la numerele afisate in pagina de contacte.

3. Am auzit ca exista automate care inchid gazul la intrarea in oras in caz de cutremur. De ce imi mai trebuie si mie unul?

R: Chiar daca gazul este oprit pe conductele de la intrarea in oras ramane suficient gaz sub presiune pe conductele din oras, care se poate acumula in incaperi si provoca explozii si incendii, daca instalatia de gaze isi pierde etanseitatea. Ceea ce se si intampla in caz de cutremur. De aceea singura protectie eficienta este aceea care inchide gazul la intrarea in cladire.

4. La constructia casei am investit foarte mult ca sa o fac foarte rezitenta la cutremur. Asta nu ma fereste de orice risc in caz de cutremur ?

R: Nicidecum, sunteti sigur doar ca cladirea nu se prabuseste ! Dar orice conducta de gaz, chiar daca se afla intr-o cladire foarte solida, isi pierde etanseitatea daca este miscata puternic, adica exact ce se intampla in caz de cutremur. Gazul iese din instalatie si se acumuleaza in incapere, iar de aici la explozie si incendiu mai este doar un pas. Daca faceti o casa foarte solida si nu va protejati instalatia de gaz in caz de cutremur este ca si cum ati traversa o strada uitandu-va doar intr-o singura parte.

5. Locuiesc intr-un bloc de apartamente, nu intr-o casa. Pentru a fi cu totii protejati trebuie sa cumpere fiecare vecin cate un sistem de oprire a gazului ?

R: Nu, un singur sistem de oprire a gazului este suficient pentru toata scara. Se instaleaza un sistem care inchide gazul la intrarea conductei de gaz in cladire si astfel toti cei care locuiesc acolo sunt protejati, evitandu-se, in felul acesta, producerea unui incendiu. Evident, pretul de cost se imparte la numarul de apartamente protejate de acel sistem. Fiecare vecin este apoi liber sa isi comande in avertizor seismic individual, pentru a fi informat

6. Eu am un magazin in care intra foarte multa lume. Ce fac, nu se creaza panica daca folosesc sistemul vostru?

R: In acest caz sistemul ADVANCED sau SMART vor fi utilizate numai pentru protectia contra incendiului, protejand implicit si viata persoanelor din magazin. Avertizarea sonora nu se foloseste deoarece se lucreaza cu un public ce nu poate fi instruit, iar panica in randul unor persoane care nu stiu cum sa reactioneze si risca sa aiba o comportare haotica poate fi mai daunatoare decat reactia lor spontana la cutremur.

7. Noi avem sediul firmei intr-o vila si suntem vreo 20 de oameni in permanenta acolo. Cum putem fi protejati dar sa nu ne calcam in picioare daca este anuntat un cutremur ?

R: In acest caz unul din sistemele ADVANCED sau SMART pot fi folosite atat cu rol de protectia contra incendiului cat si avertizare inainte de cutremur. Conditia esentiala este ca salariatii sa fie instruiti din timp, sa stie cum sa reactioneze la auzul avertizarii si sa faca exercitii periodic.

8. In prospect scrie ca avertizorul seismic se monteaza pe un perete exterior. Nu ingheata iarna?

R: Este adevarat, insa se monteaza in interiorul cladirii, pe un perete care este sprijinit direct pe fundatie, pentru a i se transmite direct primele vibratii ale cutremurului – ceea ce este cunoscut ca unda P, de avertizare.

9. Aparatele astea nu trebuiesc si ele intretinute intr-un fel ?

R: Intretinerea este minima, bateriile trebuie schimbate o data pe an (4 baterii de 1,5 V) si trebuie apasat pe butonul « test » o data pe trimestru. Pentru cei mai ocupati exista un serviciu de intretinere contra cost, contactati-ne.
Citeste despre avertizor

10. Blocul meu este pe Mihai Bravu, pe unde trec in permanenta tramvaie si camioane care produc vibratii si de multe ori declansaza alarmele la masinile parcate. La asta o sa se adauge si soneria alarmei seismice de cate ori trece un tramvai?

R: Daca nu este vorba de un cutremur alarma Avertizorului Seismic nu se declanseaza. Microcipul cu care este prevazut inregistreaza orice vibratie iar apoi o analizeaza. Daca nu are forma unei unde seismice nu da alarma. Avertizoarele au fost supuse unor serii de teste privind alarmele false. Rezultatele acelor teste sunt disponibile pe pagina de download a acestui site.

11. Eu am deja detector de gaze in bucatarie si electroventil la intrarea tevii de gaz in apartament. Nu pot cupla pur si simplu ceea ce am deja la sistemul de protectie propus de voi?

R: O protectie antiincendiu eficare se realizeaza numai daca accesul gazelor este oprit la intrarea in cladire. Raspunsul ar fi, deci: se poate dar nu este eficient.

12. Noi vrem sa ne punem un sistem de oprire a gazelor pentru toata scara. Cat o sa ne coste?

R: Trebuie sa va hotarati la un sistem: ADVANCED sau SMART. Nu este necesar sa cumparati decat un SINGUR sistem, iar pretul acestuia se imparte la numarul de persoane sau de apartamente protejate, dupa cum decide asociatia de proprietari.

13. Am vazut pe unele cladiri din Bucuresti o placa marcata «Cladire protejata cu operator seismic», desi nu toate au bulina rosie. Cele fara bulina de ce au nevoie de protectie ?

R: Orice cladire are nevoie de un sistem antiseismic de protectie contra incendiului pe conductele de gaze, indiferent daca pentru structura sa are sau nu atribuita «bulina rosie».
Daca ar fi sa fie pusa cate o bulina rosie pe toate cladirile care au instalatii de gaze cu risc de incendiu in caz de cutremur atunci toate cladirile ar trebui sa aiba «bulina rosie».

14. Stau intr-o casa cu bulina rosie, daca ne punem un sistem ADVANCED suntem in siguranta, nu mai trebuie sa consolidam casa?

R: Atat sistemul de protectie ADVANCED cat si SMART protejaza persoanele si cladirile din prin impiedicarea izbucnirii unui incendiu in caz de cutremur.  Bulina rosie se refera la structura, care trebuie oricum consolidata, chiar daca prin instalarea sistemului de protectie nu mai ia foc.

15. Fiului meu ii este foarte frica de cutremure si trebuie sa mearga la o scoala care nu stiu cat de solida este. Ce puteti face pentru el?

R: Scolile pot fi prevazute cu sisteme de avertizare si de protectie contra incendiului in caz de cutremur. La instalare se face si un instructaj privind comportamentul adecvat in caz de alarmare de cutremur. Exercitiile periodice pentru insusirea si optimizarea acelor gesturi care ii pot salva viata trebuie facute de administratia scolii. Luati legatura cu conducerea scolii si inspectoratul scolar.

In plus, exista banci moderne care protejaza fizic elevii in cazul in care scoala se prabuseste.

16. Cum mai functioneaza Avertizorul Seismic daca se intrerupe curentul?

R: Avertizorul Seismic functioneaza cu baterii si este independent de orice retea de transmisie a semnalului de tip GSM sau similar. Intreruperea alimentarii cu electricitate sau pierderea semnalului GSM nu afecteaza in niciun fel functionarea lui. Asta inseamna ca sistemul este autonom.
In plus, sistemul este pregatit oricand pentru a semnaliza toate replicile cutremurului.

17. Gasesc ideea asta formidabila! Am un mic magazin si vreau sa devin distribuitor, se poate / cum fac?

R: Da, se poate, in acest moment ne extindem reteaua si cautam distribuitori, luati legatura cu noi – vezi rubrica de contact.

18. Am o mica statie de benzina, care nu are instalatie de gaze naturale, in schimb stiu ca o scanteie produsa de instalatia electrica poate provoca pagube mari.  Se poate adapta sistemul vostru sa imi opreasca curentul?

R: Sistemul nostru se poate adapta la orice situatie, in urma unui studiu personalizat. In cazul dvs. Siuatia este simpla si trebuie prevazut un sistem ADVANCED in care electroventilul este inlocuit de un releu adaptat intensitatii curentului maxim pe care doriti sa-l intrerupeti automat in caz de cutremur.

19. Eu stau la tara, acolo am semnal?

R: Sistemul nostru functioneaza in orice colt al tarii, nu depinde de o retea de relee si de receptia unui semnal de tip GSM sau de orice alt semnal.
Functionarea lui se bazeaza exclusiv pe vibratiile undei P a cutremurului, care sunt « buzduganul » trimis inainte de orice cutremur, inainte de sosirea undei de soc.

20. Daca uit sa-mi platesc abonamentul inseamna ca nu mai sunt protejat?

R: Nu este nevoie de abonament! Nici varianta BASIC (Avertizorul Seismic singur) si nici vreunul din sistemele de protectie ADVANCED sau SMART nu necesita abonament.
Cum sistemele noastre se bazeaza pe o tehnologie foarte noua, care nu necesita transmitere de date de la distanta ci citirea directa a datelor din locul in care va aflati, nici abonamentul nu isi are rostul. Se cheama ca sistemul este independent.